Onmisbaar: een goede wachtwoordmanager!

nov 19, 2020

Laatst had ik de inloggegevens nodig van een klant voor een bepaalde tool. Maar oei…. die wist ze niet meer. Na 5 of 6 pogingen (“probeer deze eens. Of anders is het misschien deze?”) nog steeds geen resultaat. En deze klant is hierin niet de enige, het gebeurt vaker 🙂

Ben jij ook zo? Of weet jij je wachtwoord altijd wel, omdat je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt? Tegen beter weten in….

Door schade en schande

Eerlijk is eerlijk, ik had ook op veel plaatsen hetzelfde wachtwoord. Totdat het bijna misging. Ik kreeg een e-mailmelding van een inlogpoging op mijn Netflix-account. Terwijl niemand daar toegang toe had. En toen ik wilde inloggen om het wachtwoord te wijzigen lukte dat al niet meer. De ‘onverlaat’ had inmiddels het wachtwoord al gewijzigd! Gelukkig werd ik heel goed en snel geholpen door de helpdesk van Netflix, dus het liep met een sisser af. Maar het zette me wel aan het denken. Ik had een paar maanden daarvoor een e-mail gehad van Canva dat ik a.s.a.p. het wachtwoord moest wijzigen vanwege een datalek. Uiteraard snel gedaan, maar het wachtwoord dat ik daar had gekozen, gebruikte ik op heel veel websites! Zo ook Netflix. Na de Netflix-hack ben ik dus meteen zoveel mogelijk wachtwoorden gaan aanpassen, met voor iedere website een ander wachtwoord.

Maar hoe onthoud je al die verschillende wachtwoorden? Precies, met een wachtwoordmanager! Ik gebruik al jaren Lastpass en vind deze echt superhandig! Hieronder mijn 5 redenen waarom ik Lastpass onmisbaar vind:

 

Wachtwoorden veilig en versleuteld opslaan

Veiligheid staat natuurlijk voorop. Bij Lastpass kun je je wachtwoorden, maar ook bijvoorbeeld belangrijke notities, versleuteld opslaan in wat zij noemen een ‘kluis’. Het hoofdwachtwoord waarmee jij inlogt in je kluis wordt door Lastpass zelf nergens opgeslagen, onder het mom “als wij niet bij uw gegevens kunnen, kunnen hackers dat ook niet”. Het is dus wel heel belangrijk dat je dat hoofdwachtwoord niet vergeet! Maar goed, ik onthoud liever 1 wachtwoord, dan honderden 🙂 En natuurlijk sla ik de wachtwoorden van klanten alleen maar op in deze beveiligde kluis!

Ook op m’n telefoon beschikbaar

De mobiele app van Lastpass zorgt ervoor dat ik ook op mijn iPhone automatisch de opgeslagen wachtwoorden kan invullen uit de app. Niet alleen in de browser, maar ook in apps! En als dat niet lukt, omdat hij de app of website niet herkent (dat gebeurt helaas weleens), dan kun je het eenvoudig opzoeken in de app en kopiëren en plakken.

Superhandige Google Chrome extensie

Deze zorgt ervoor dat je wachtwoord automatisch wordt ingevuld op de website die je bezoekt. Bovendien krijg je, zodra je ergens een nieuw wachtwoord aanmaakt, een melding of je deze wilt opslaan. En bij het aanmaken heb je zelfs nog de mogelijkheid om een willekeurig wachtwoord te laten genereren. Dat raden hackers NOOIT!!!

Mogelijkheid om wachtwoorden te delen (Premium)

Bij het premium account kun je je wachtwoorden delen met andere Lastpass gebruikers. Superhandig in de samenwerking met klanten of als je bijvoorbeeld je Netflix account deelt met je beste vriendin. Op die manier heeft zij altijd het juiste wachtwoord beschikbaar om in te loggen, ook nadat het gewijzigd is.

Eerste hulp bij noodgevallen (Premium)

Wat ik tot slot ook een prettig idee vind is dat ik iemand noodtoegang heb kunnen geven. Zeker als single is het een fijn idee dat mijn familie bij mijn gegevens kan als dat nodig is. Dat betekent echter NIET dat deze persoon altijd maar bij mijn wachtwoorden kan. Zodra hij of zij dit aanvraagt krijg je hiervan een melding. Je kunt dit vervolgens afwijzen binnen een vooraf ingestelde termijn. Stel dat je die termijn op 3 uur hebt gezet, dan heb jij dus 3 uur de tijd om het verzoek af te wijzen. Doe je dat niet dan krijgt de gemachtigde toegang tot jouw Lastpass-kluis. In geval van nood maakt dat het voor je naasten dus een stuk makkelijker om dingen voor/namens jou te regelen!

Ik hoop dat ik je overtuigd heb om over te stappen op een wachtwoordmanager! Het mag duidelijk zijn dat ik fan ben van Lastpass, maar een andere wachtwoordmanager is natuurlijk ook prima. Als je me maar belooft dat je voortaan overal andere wachtwoorden gebruikt en ze veilig opslaat!

Beloofd? 🙂

PS: ik heb deze blog gewoon geschreven uit enthousiasme voor Lastpass. Er zijn geen affiliatelinks in deze blog verwerkt.

 

Meer leesvoer

Canva made easy  |  Shortcut, tips & tricks

Canva made easy | Shortcut, tips & tricks

Ineens was het er en ze gaan als een speer. Canva is here to stay! Het online ontwerpprogramma is al een paar jaar razend populair en veel ondernemers werken ermee. Jij ook?In deze blog deel ik een aantal superhandige Canva shortcuts en tips & tricks met je, zodat...

Mijn TOP 4 websites voor gratis Stockphoto’s

Mijn TOP 4 websites voor gratis Stockphoto’s

(+ mijn favoriete stockphoto site die niet gratis is)Het gebruik van goede afbeeldingen is zooooo belangrijk voor design. Afbeeldingen kunnen een verhaal ondersteunen en versterken, maar kunnen bij slecht gebruik ook afbreuk doen aan de uitstraling van je...

De voordelen van een Virtual Assistant. Een Virtual wat…?

De voordelen van een Virtual Assistant. Een Virtual wat…?

Nee hoor, je bent niet de enige die er nog nooit van heeft gehoord. Of die niet weet wat een Virtual Assistant doet. Volledig online en op afstand zorgt een VA voor ondersteuning van zelfstandig ondernemers en zzp’ers. Eigenlijk alles waar je als ondernemer geen zin...