De voordelen van een Virtual Assistant. Een Virtual wat…?

mrt 7, 2019

Nee hoor, je bent niet de enige die er nog nooit van heeft gehoord. Of die niet weet wat een Virtual Assistant doet. Volledig online en op afstand zorgt een VA voor ondersteuning van zelfstandig ondernemers en zzp’ers. Eigenlijk alles waar je als ondernemer geen zin in hebt, geen tijd voor hebt of onvoldoende kennis van hebt kun je kwijt bij een VA. Daarmee is de VA veel meer dan een online secretaresse. Ze is je afdeling Marketing, Finance, HR en/of Sales in één.

Waarom virtual assistant

200Klinkt als een schaap met vijf poten he? Dat klopt ook wel een beetje, want natuurlijk kan een VA niet overal goed in zijn. Maar dat hoeft ook niet. Want wie zegt dat je met maar één Virtual Assistant tegelijkertijd kunt werken? Er zijn VA’s die breed inzetbaar zijn, waar andere VA’s zich juist gespecialiseerd hebben op een bepaald gebied. Waar het om gaat is dat je je realiseert dat je al die dingen waar jij niet aan toe komt kunt uitbesteden aan één of meerdere Virtual Assistants.

 

Wat kun je een VA laten doen?

Meer dan je denkt. Werkzaamheden die veel tijd kosten of waar jij zelf echt heel ongelukkig van wordt kun je grotendeels uitbesteden. Sommige werkzaamheden vergen wat meer uitleg en kennis van je bedrijf dan andere, maar zeker als je een langdurige samenwerking aan gaat is het absoluut de moeite waard om hierin te investeren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Bijhouden van je website
  • Je social media account(s) beheren
  • Ondersteunen bij (online) marketing
  • Teksten redigeren / vertalen
  • Praktische regeltaken rondom trainingen en workshops
  • Dingen uitzoeken online, offertes opvragen, etc.
  • Vaak terugkerende vragen van klanten beantwoorden

 

Waarom een VA en geen PA?

Omdat jij als ondernemer waarschijnlijk vanuit huis of een klein kantoor werkt en geen werkplek hebt voor een vaste kracht, biedt een VA uitkomst. Een VA heeft haar eigen werkplek:  thuis, in dat leuke koffiezaakje op de hoek of bijvoorbeeld in een seats2meet in Lissabon. Daarnaast heb je misschien nog niet genoeg werk om uit te besteden aan een vaste kracht. Een VA is flexibel inzetbaar, helemaal afhankelijk van jouw behoefte, zelfs als dat maar een paar uur per maand is.

Een Virtual Assistant is locatie-onafhankelijk en bepaalt haar eigen werktijden. Die vrijheid is een van de redenen dat veel mensen kiezen voor het vak van Virtual Assistant. Niet te verwarren met vrijblijvendheid, een VA kent haar verantwoordelijkheden!

 

Is dat niet heel duur, zo’n Virtual Assistant?

Het is maar hoe je het bekijkt. Als jouw uurtarief 100 euro is en dat van je Virtual Assistant 50 euro, dan is het dus voordeliger om je VA werk voor jou te laten doen, zodat jij ondertussen in dat uur (meer) geld kunt verdienen. Een simpel rekensommetje laat zien dat een Virtual Assistant zelfs kan bijdragen aan een verhoging van je uurtarief!

Stel je doet een klus voor 1000 euro. Je bent er ongeveer 10 uur mee bezig. Dat betekent een uurtarief van 100 euro per uur. Prima tarief. Maar in de klus zit ook veel communicatiewerk. Zoals afspraken maken, telefoontjes plegen, zaken regelen, vele uittyp werk. En dat vind je gedoe. Je Virtual Assistant kan je helpen, waardoor jij nog maar 3 uur bezig bent en zij 8 uur, 50 euro per uur. In totaal is dat 400 euro. De klus levert je nu dus nog maar 600 euro op. Maar jouw eigen uurtarief is daarmee wel gestegen van 100 naar 200 euro per uur! Reken maar uit: 600 euro / 3 uur = 200 euro per uur.

En in de praktijk kan een goede Virtual Assistant het werk misschien zelfs sneller doen dan de tijd die je er zelf aan kwijt zou zijn, dus dan is het dubbele winst!

 

Meer weten?

Hopelijk weet je nu niet alleen wat een Virtual Assistant doet, maar heb ik je bovendien kunnen overtuigen van de voordelen van een VA. Wil je meer weten over hoe je nu concreet aan de slag kunt gaan met een Virtual Assistant neem dan gewoon eens vrijblijvend contact met me op. We kunnen dan samen bespreken wat ik als Virtual Assistant voor jou kan betekenen!

Meer leesvoer

Onmisbaar: een goede wachtwoordmanager!

Onmisbaar: een goede wachtwoordmanager!

Laatst had ik de inloggegevens nodig van een klant voor een bepaalde tool. Maar oei…. die wist ze niet meer. Na 5 of 6 pogingen (“probeer deze eens. Of anders is het misschien deze?”) nog steeds geen resultaat. En deze klant is hierin niet de enige, het gebeurt vaker...

Canva made easy  |  Shortcut, tips & tricks

Canva made easy | Shortcut, tips & tricks

Ineens was het er en ze gaan als een speer. Canva is here to stay! Het online ontwerpprogramma is al een paar jaar razend populair en veel ondernemers werken ermee. Jij ook?In deze blog deel ik een aantal superhandige Canva shortcuts en tips & tricks met je, zodat...

Mijn TOP 4 websites voor gratis Stockphoto’s

Mijn TOP 4 websites voor gratis Stockphoto’s

(+ mijn favoriete stockphoto site die niet gratis is)Het gebruik van goede afbeeldingen is zooooo belangrijk voor design. Afbeeldingen kunnen een verhaal ondersteunen en versterken, maar kunnen bij slecht gebruik ook afbreuk doen aan de uitstraling van je...