BLOG

17 juli 2024

Mijn TOP 4 websites voor gratis Stockphoto’s

Het gebruik van goede afbeeldingen is zooooo belangrijk voor design. Afbeeldingen kunnen een verhaal ondersteunen en versterken, maar kunnen bij slecht gebruik ook afbreuk doen aan de uitstraling van je ontwerp.

Afbeeldingen die je van internet ‘plukt’, bijvoorbeeld via Google afbeeldingen, mag je niet zomaar gebruiken. Daar zit auteursrecht op. Ook al staat het al open en bloot op internet, dat wil nog niet zeggen dat jij die afbeelding ook gewoon mag gebruiken. Vergelijk het maar met een fiets die niet op slot staat op straat; dat wil nog niet zeggen dat jij hem zomaar mee mag nemen. Het is niet jouw eigendom.

Om zeker te weten dat de afbeeldingen die je gebruikt rechtenvrij zijn, kun je gebruik maken van stockphoto websites. Vaak zijn deze betaald en je betaalt dan voor het gebruik van die foto. Let sowieso altijd op hoe ver die licentie strekt, want er zitten vaak wel restricties aan.

Maar gelukkig zijn er ook veel gratis stockphoto sites. Hier kun je enorm veel afbeeldingen vinden die je gewoon rechtenvrij mag gebruiken voor bijvoorbeeld je website, social media post of PowerPoint presentatie. Ik maak hier vaak gebruik van en heb mijn favorieten voor je op een rij gezet!

Unsplash

Op Unsplash kijk ik eigenlijk altijd als eerste. Ik vind deze foto’s altijd net wat artistieker en unieker dan die van andere stockphoto sites. Je kunt browsen door de verschillende categorieën of gewoon zoeken op trefwoorden. Je kunt de afbeeldingen in verschillende groottes downloaden; zo hoef je deze zelf niet meer te verkleinen om bijvoorbeeld je website niet te zwaar te maken. Wat ook heel handig is is dat je kunt filteren op stand van de afbeelding (staand, liggend of vierkant) en kleur. Unsplash heeft tevens een Plus-abonnement, zodat je niet alle foto’s gratis kunt downloaden. Via het filter kun je wel filteren op alleen de gratis foto’s en dat biedt ook nog steeds voldoende mooie opties.

Pixabay

Pixabay laat na het ingeven van een zoekterm als eerste een aantal betaalde afbeeldingen zien van de betaalde stockphoto site iStock. Scroll je daar voorbij dan vind je op Pixabay een groot aanbod en (bovenaan) uitgebreide mogelijkheden om te filteren. Leuk is de ‘editor’s choice’ bij de filtermogelijkheden, waarbij je een selectie te zien krijgt van afbeeldingen die volgens Pixabay eruit springen. Naast afbeeldingen biedt Pixabay ook vector graphics, illustraties en video’s. En heel handig: Pixabay heeft een koppeling met Canva, dus je kunt je zoekresultaat direct bewerken in Canva

Pexels

Pexels is mijn andere favoriet. Je kunt hier ook goed gebruik maken van Nederlandse zoekwoorden. Ook Pexels maakt gebruik van categorieën. Daarnaast biedt Pexels een database met gratis video’s en kun je (ook voor video) uit verschillende bestandsgroottes kiezen. Naast het filteren op stand van de afbeelding en kleur (zelfs op hex # code!), kun je hier ook filteren op grootte van de afbeelding. 

Adobe stock

Adobe stock biedt niet alleen betaalde stockfoto’s, maar biedt ook een redelijk aantal foto’s gratis aan. Zorg dan dat het filtertje links van de zoekbalk op ‘gratis’ staat. Adobe stock heeft daarnaast niet alleen gratis foto’s, maar ook illustraties en video’s en veel filtermogelijkheden, zoals een transparante achtergrond, afbeeldingen met tekstruimte (handig voor een social media post!), etc. Check it out!

Haute Stock (betaald)

Tot slot nog een niet-gratis favoriet! Deze site heeft fantastische branding-stockfoto’s, dus ik wilde deze toch graag noemen in deze blog. Haute Stock richt zich vrij specifiek op vrouwelijke ondernemers en biedt met name branding content in een geweldige stylish look and feel. Het zal niet voor iedere business een goede match zijn, maar neem eens een kijkje. Haute stock werkt met abonnementen, maar als dit helemaal is wat je zoekt is het absoluut de moeite waard! Je kunt bijvoorbeeld een kwartaal-abonnement nemen en in die 3 maanden onbeperkt content downloaden waar je voorlopig mee vooruit kunt. 

Tot slot: Op basis van een aantal test-keywords kunnen we concluderen dat Pixabay en Pexels de grootste databases hebben. Hoewel kwantiteit natuurlijk niet altijd iets zegt over kwaliteit! Op dat vlak is Unsplash een goed alternatief.

Hopelijk heb ik je met deze blog geinspireerd om op zoek te gaan naar mooi, kwalitatief goede en sterke beelden voor je ontwerpen. Heb je vragen over het toepassen van foto’s in je design, let me know!!