Mijn TOP 4 websites voor gratis Stockphoto’s

aug 20, 2020

(+ mijn favoriete stockphoto site die niet gratis is)

Het gebruik van goede afbeeldingen is zooooo belangrijk voor design. Afbeeldingen kunnen een verhaal ondersteunen en versterken, maar kunnen bij slecht gebruik ook afbreuk doen aan de uitstraling van je ontwerp.
Afbeeldingen die je van internet ‘plukt’, bijvoorbeeld via Google afbeeldingen, mag je niet zomaar gebruiken. Daar zit auteursrecht op. Ook al staat het al open en bloot op internet, dat wil nog niet zeggen dat jij die afbeelding ook gewoon mag gebruiken. Vergelijk het maar met een fiets die niet op slot staat op straat; dat wil nog niet zeggen dat jij hem zomaar mee mag nemen. Het is niet jouw eigendom.

Om zeker te weten dat de afbeeldingen die je gebruikt rechtenvrij zijn, kun je gebruik maken van stockphoto websites. Vaak zijn deze betaald en je betaalt dan voor het gebruik van die foto. Let sowieso altijd op hoe ver die licentie strekt, want er zitten vaak wel restricties aan.

Maar gelukkig zijn er ook veel gratis stockphoto sites. Hier kun je enorm veel afbeeldingen vinden die je gewoon rechtenvrij mag gebruiken voor bijvoorbeeld je website, social media post of PowerPoint presentatie. Ik maak hier vaak gebruik van en heb mijn favorieten voor je op een rij gezet!

Unsplash

Op Unsplash kijk ik eigenlijk altijd als eerste. Ik vind deze foto’s altijd net wat artistieker en unieker dan die van andere stockphoto sites. Je kunt browsen door de verschillende categorieën of gewoon zoeken op trefwoorden. Let er wel op dat je (ook) in het Engels zoekt, anders wordt het een teleurstellende zoektocht. Vergelijk maar eens de resultaten tussen ‘molen’ of ‘windmill’. Je kunt de afbeeldingen in verschillende groottes downloaden; zo hoef je deze zelf niet meer te verkleinen om bijvoorbeeld je website niet te zwaar te maken. Wat ook heel handig is is dat je kunt filteren op stand van de afbeelding (staand, liggend of vierkant) en kleur. De sorteermogelijkheden van je resultaten is wat beperkt; je kunt alleen kiezen uit ‘relevance’ of ‘newest’

Pexels

Een groot voordeel van Pexels is dat je er gebruik kunt maken van Nederlandse zoekwoorden. Zeker als je Engels niet zo goed is scheelt dat een hoop Google Translate vertraging. Ook Pexels maakt gebruik van categorieën. Daarnaast biedt Pexels ook een database met gratis video’s en ook bij Pexels kun je (ook voor video) uit verschillende bestandgroottes kiezen. Naast het filteren op stand van de afbeelding en kleur, kun je hier ook filteren op grootte van de afbeelding. Sorteren is helaas niet mogelijk bij Pexels.

StockSnap

Een goed alternatief voor de bovenste twee. Goede foto’s en ook hier weer de keuze uit tientallen categorieën om doorheen te kunnen browsen als je niet precies weet wat je zoekt. Mooi aan deze site is dat er veel sorteermogelijkheden zijn voor de zoekresultaten, zo kun je onder andere sorteren op ‘views’, ‘downloads’ en ‘favorites’. Wat ik persoonlijk wel een beetje irritant vind van StockSnap is dat ze als eerste resultaten een aantal afbeeldingen laten zien van Shutterstock, en die zijn dus niet gratis. Dan denk je in eerste instantie ‘wauw’, maar blijk je ervoor te moeten betalen. Blij gemaakt met een dode mus… Maar goed, al met al wel een vermelding waard!

Pixabay

Ook Pixabay laat als eerste een reeks betaalde afbeeldingen zien, in dit geval van de betaalde stockphoto site iStock. Pixabay biedt uitgebreide mogelijkheden om te filteren en (beperkte) sorteermogelijkheden. Leuk is de ‘editor’s choice’ bij de filtermogelijkheden, waarbij je een selectie te zien krijgt van afbeeldingen die volgens Pixabay eruit springen. Naast afbeeldingen biedt Pixabay ook vector graphics, illustraties en video’s. Op basis van een aantal test-keywords kunnen we wel concluderen dat Pixabay veruit de grootste database heeft. Hoewel kwantiteit natuurlijk niet altijd iets zegt over kwaliteit!

Haute Stock (betaald)

Tot slot mijn niet-gratis favoriet! Ik ben zo dol op deze site dat ik deze toch graag wilde noemen in deze blog; Haute Stock. Deze site richt zich specifiek op de vrouwelijke doelgroep en heeft daardoor een beperktere collectie, maar wel in een (de naam zegt het al) geweldige stylish look and feel. Deze site werkt met abonnementen, maar als dit helemaal is wat je zoekt is het absoluut de moeite waard! Je kunt bijvoorbeeld gewoon voor een kwartaal betalen (ze bieden een kwartaal- en jaarabonnement) en alles downloaden wat je mooi vindt en daarna gewoon weer opzeggen! En je krijgt sowieso 21 gratis stockphoto’s als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief.

* Dit is géén affiliate link

Hopelijk heb ik je met deze blog geinspireerd om op zoek te gaan naar mooi, kwalitatief goede en sterke beelden voor je ontwerpen.

Heb je vragen over het toepassen van foto’s in je design, let me know!!

Meer leesvoer

Onmisbaar: een goede wachtwoordmanager!

Onmisbaar: een goede wachtwoordmanager!

Laatst had ik de inloggegevens nodig van een klant voor een bepaalde tool. Maar oei…. die wist ze niet meer. Na 5 of 6 pogingen (“probeer deze eens. Of anders is het misschien deze?”) nog steeds geen resultaat. En deze klant is hierin niet de enige, het gebeurt vaker...

Canva made easy  |  Shortcut, tips & tricks

Canva made easy | Shortcut, tips & tricks

Ineens was het er en ze gaan als een speer. Canva is here to stay! Het online ontwerpprogramma is al een paar jaar razend populair en veel ondernemers werken ermee. Jij ook?In deze blog deel ik een aantal superhandige Canva shortcuts en tips & tricks met je, zodat...

De voordelen van een Virtual Assistant. Een Virtual wat…?

De voordelen van een Virtual Assistant. Een Virtual wat…?

Nee hoor, je bent niet de enige die er nog nooit van heeft gehoord. Of die niet weet wat een Virtual Assistant doet. Volledig online en op afstand zorgt een VA voor ondersteuning van zelfstandig ondernemers en zzp’ers. Eigenlijk alles waar je als ondernemer geen zin...