Canva made easy | Shortcut, tips & tricks

okt 1, 2020

Ineens was het er en ze gaan als een speer. Canva is here to stay! Het online ontwerpprogramma is al een paar jaar razend populair en veel ondernemers werken ermee. Jij ook?

In deze blog deel ik een aantal superhandige Canva shortcuts en tips & tricks met je, zodat je nog sneller en efficiënter je mooiste designs kunt creëren. En zelfs als je al jaren met Canva werkt, durf ik te wedden dat sommige van onderstaande shortcuts ook voor jou een eye-opener zijn!

Tip: Lees deze blog niet alleen, maar probeer het meteen uit!

Open een leeg document in Canva, voeg een vierkant, cirkel en tekstvak toe (enigszins overlappend) en probeer alle shortcuts eens uit. Het kost je maar een minuut of 5, maar als je ze gaat toepassen levert het je mega-veel tijdwinst op! Succes!

Object slepen op dezelfde lijn

SHORTCUT: Shift

Als je de shift knop ingedrukt houdt terwijl je een object* verplaatst, dan blijft deze op dezelfde hoogte of breedte.

* Een object kan van alles zijn; een afbeelding, vorm (vierkant, cirkel, lijn), tekst, etc.

Snel objecten toevoegen

Je kunt heel eenvoudig de meest gebruikte objecten toevoegen door alleen maar de beginletter te typen (zorg ervoor dat je niet in een tekstblok zit)

Cirkel toevoegen = C
Tekst toevoegen = T
Rechthoek toevoegen = R
Lijn toevoegen = L

Object groter of kleiner maken

SHORTCUT: Shift

Als je een object via een van de hoeken groter of kleiner maakt terwijl je de shift knop ingedrukt houdt, dan blijven de hoogte- en breedte-verhoudingen gelijk. Je cirkel blijft dan bijvoorbeeld perfect rond in plaats van dat het een ei-vorm wordt. Want dat willen we niet! (tenzij het Pasen is, dan juist wel…)

Object naar voren of naar achteren verplaatsen

SHORTCUT:
Control (of Command) + [ = naar voren
Control (of Command) + } = naar achteren

Met deze shortcuts kun je gemakkelijk de objecten van plaats laten wisselen als ze over elkaar heen liggen.

Meerdere objecten selecteren

SHORTCUT: 3 mogelijkheden

 1. Teken met je muis een denkbeeldig vlak over de objecten die je wilt selecteren. Zodra je de muis loslaat zijn alle objecten waar je geheel of gedeeltelijk overheen bent gegaan geselecteerd. Let op: ook als je maar een heel klein hoekje van een object hebt ‘geraakt’, wordt dit object al meegenomen in de selectie.
 2. Door shift ingedrukt te houden en een voor een de objecten aan te klikken kun je een selectie maken van meerdere objecten. Door opnieuw te klikken kun je ze ook weer deselecteren. Je kunt dit ook gebruiken in combinatie met optie 1; als je iets teveel hebt geselecteerd dan kun je d.m.v. de shift knop weer deselecteren.
 3. Als je alle objecten op je pagina in één keer wilt selecteren gebruik je gewoon Control (of Command) + A. Ook dan kun je eventueel weer enkele objecten deselecteren d.m.v. de shift knop.

Tekst omzetten naar hoofdletters

SHORTCUT: Control (of Command) + Shift + K

Selecteer het tekstvak of ga ergens in de tekst staan en klik op Control (of Command) + shift + K. Om het weer terug te zetten naar kleine letters klik je opnieuw op deze toetscombinatie.

Dit werkt helaas alleen voor alle tekst in het tekstvak, niet voor een selectie.

Object groter of kleiner maken tijdens roteren

SHORTCUT: Shift

Als je een object draait (roteren) met het ronde pijltje onderaan het object en je houdt ondertussen de shift knop ingedrukt, dan kun je het object tijdens het draaien ook meteen groter of kleiner maken. Heel handig!

Groeperen / Groep opheffen

SHORTCUT:
Control (of Command) + G = Groeperen
Control (of Command) + shift + G = Groep opheffen

Nadat je meerdere objecten hebt geselecteerd m.b.v. een van bovenstaande manieren, kun je deze groeperen met de shortcut Control (of Command) + G. Dit is bijvoorbeeld handig als je het geheel kleiner of groter wilt maken, dat hoeft dan niet meer stuk voor stuk, maar kan in een keer. Daarna kun je de groep weer opheffen, zodat je de individuele objecten verder kunt bewerken.

Object kopiëren

SHORTCUT: 3 manieren

 1. De meest bekende manier: kopieren en plakken:
  Control (of Command) C = kopieren
  Control (of Command) V = plakken
 2. Selecteer het object en ga er met je muis op staan. Houd Alt (of Option) ingedrukt en sleep met de muis. Als je loslaat heb je een kopie gemaakt van het origineel
 3. Hetzelfde als hierboven, maar houd dan ook nog de shift knop ingedrukt. Je kopie staat dan precies op dezelfde lijn als het originele object

Probeer het maar eens!

Lijndikte aanpassen

Er is geen mogelijkheid in Canva om de lijndikte in te stellen. Een trucje om dit toch voor elkaar te krijgen is het volgende:

 • Voeg een lijn toe
 • Maak de lijn d.m.v. het slepen vanuit een van de hoeken kleiner of groter, totdat je de gewenste dikte hebt bereikt
 • Vervolgens kun je met de hendels aan de uiteinden van de lijn (tussen de hoeken in) de lijn korter of langer maken

Meer leesvoer

Onmisbaar: een goede wachtwoordmanager!

Onmisbaar: een goede wachtwoordmanager!

Laatst had ik de inloggegevens nodig van een klant voor een bepaalde tool. Maar oei…. die wist ze niet meer. Na 5 of 6 pogingen (“probeer deze eens. Of anders is het misschien deze?”) nog steeds geen resultaat. En deze klant is hierin niet de enige, het gebeurt vaker...

Mijn TOP 4 websites voor gratis Stockphoto’s

Mijn TOP 4 websites voor gratis Stockphoto’s

(+ mijn favoriete stockphoto site die niet gratis is)Het gebruik van goede afbeeldingen is zooooo belangrijk voor design. Afbeeldingen kunnen een verhaal ondersteunen en versterken, maar kunnen bij slecht gebruik ook afbreuk doen aan de uitstraling van je...

De voordelen van een Virtual Assistant. Een Virtual wat…?

De voordelen van een Virtual Assistant. Een Virtual wat…?

Nee hoor, je bent niet de enige die er nog nooit van heeft gehoord. Of die niet weet wat een Virtual Assistant doet. Volledig online en op afstand zorgt een VA voor ondersteuning van zelfstandig ondernemers en zzp’ers. Eigenlijk alles waar je als ondernemer geen zin...